|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KCH / CHTCH
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KCH
/
CHTCH
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Chemická technologie
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
4
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / 5
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
11 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ano
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
KCH/OCH
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je obeznámit studenty s nejvýznamnějšími technickými aplikacemi základních chemických disciplin ve výrobním měřítku. Studenti mají porozumět základním principům chemických výrob v širokém slova smyslu a uvědomit si široké uplatnění produktů chemického průmyslu.
|
Požadavky na studenta
|
Písemný test a ústní zkouška. Zpracování referátu na dané téma.
|
Obsah
|
1. přednáška
Základní pojmy a obecná charakteristika chemických výrob. Přehled výrobních oborů s chemickým zaměřením. Surovinová základna. Volba optimálních podmínek výroby.
2. přednáška
Ovlivňování výtěžku chemických výrob. Katalytické procesy. Pochody a zařízení chemické technologie. Hydrodynamické procesy, sdílení tepla.
3. přednáška
Difúzní procesy, výroba chladu, mechanické pochody. Fluidní technika.
4. přednáška
Konstrukční materiály v chemickém průmyslu. Koroze. Technologie vody, úprava vody pitné, užitkové, odpadní. Technologie silikátů, výroba maltovin, keramiky, skla. Metalurgie, výroba železa, oceli, hliníku, mědi.
5. přednáška
Obecná problematika anorganických výrob. Výroba a čištění technických plynů (vodík, kyslík, syntézní a topné plyny). Průmysl síry, síra, kyselina sírová. Průmysl dusíku, výroba amoniaku, kyseliny dusičné, močoviny, kyanovodíku.
6. přednáška
Zpracování chloridu sodného, výroba chloru, hydroxidu sodného, sody, kyseliny chlorovodíkové. Výroba pigmentů. Výroba průmyslových hnojiv. Speciální a malotonážní anorganické výroby. Suroviny pro organické technologie.
7. přednáška
Výroba paliv a chemikálií z uhlí. Výroba koksu a topných plynů. Chemie C1. Zpracování ropy, výroba pohonných hmot a maziv.
8. přednáška
Základní petrochemické výroby, výroba nenasycených a aromatických uhlovodíků.
9. přednáška
Sekundární petrochemie, využití ethylenu, propylenu, uhlovodíků C4, acetylenu, aromatických uhlovodíků. LAO.
10. přednáška
Výroba základních organických sloučenin. Výroba polotovarů pro výrobu makromolekulárních látek a spotřebních výrobků organické technologie.
11. přednáška
Přehled sortimentu makromolekulárních látek. Chemická vlákna. Elastomery. Nátěrové hmoty. Výroba buničiny a celulosových vláknin.
12. přednáška
Obecná charakteristika biochemických a potravinářských výrob. Technologie sacharidů, výroba cukru a škrobu. Kvasný průmysl, výroba piva, vína, lihu, droždí, octa, kyseliny citronové, antibiotik. Technologie tuků, bílkovin. Konzervárenský průmysl.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
Všechny důležité informace a materiály k předmětu jsou studentům k dispozici v Coursewaru a Moodlu.
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Hovorka F. Technologie chemických látek. VŠCHT, Praha, 2012. ISBN 978-80-7080-588-6.
-
Doporučená:
Kraitr, Milan. Chemický průmysl v České republice. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1999. ISBN 80-7082-535-9.
-
Doporučená:
JANDOVÁ, J., HONG, V. N., DVOŘÁK, P. Metody výroby neželezných kovů a zpracování odpadů. VŠCHT, Praha, 2018. ISBN 978-80-7592-026-3.
-
Doporučená:
Neiser, J.; a kol. Obecná chemická technologie. Praha: SPN, 1981.
-
Doporučená:
KIZLINK J. Odpady ? sběr, zpracování, zužitkování, zneškodnění, legislativa. Brno: CERM, 2014. ISBN 978-80-7204-884-7.
-
Doporučená:
Veselý V.,Mostecký J. a kol. Petrochémia. Alfa Bratislava, 1989.
-
Doporučená:
DUCHÁČEK, V. POLYMERY: Výroba, vlastnosti, zpracování, použití. VŠCHT, Praha, 2011. ISBN 978-80-7080-788-0.
-
Doporučená:
Průmyslová anorganická chemie : Důležité suroviny a meziprodukty. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1991. ISBN 80-03-00638-4.
-
Doporučená:
Weissermel, Klaus; Arpe, Hans-Jürgen. Průmyslová organická chemie : Důležité suroviny a meziprodukty. 1. vyd. Praha : SNTL, 1984.
-
Doporučená:
KIZLINK J. Technologie chemických látek a jejich využití. Brno, VUTIUM, 2011. ISBN 978-80-2144-046-3.
-
Doporučená:
Neiser, J.; a kol. Základy chemických výrob. Praha: SPN, 1987.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
52
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
50
|
Příprava prezentace (referátu) [3-8]
|
10
|
Celkem
|
112
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
charakterizovat podstatu biochemických procesů |
popsat základní principy a hlavní části systému obecné chemie, fyzikální chemie a organické chemie |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
aplikovat chemickou symboliku a chemické názvosloví |
aplikovat nové chemické poznatky z periodické literatury |
aplikovat výpočtový aparát základních chemických disciplín |
aplikovat základní informační technologie |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
charakterizovat základní pojmy, pochody a zařízení chemických technologií |
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru potravinářských a biochemických technologií |
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie anorganických látek |
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie organických látek včetně technologií paliv |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
analyzovat ekonomické souvislosti chemických výrob a jejich dopady na prostředí |
aplikovat aktuální informace o chemických výrobách z dostupných informačních zdrojů |
elementarizovat odborně náročnou problematiku výrob do zjednodušené podoby přiměřené pro školní výuku |
zhodnotit vývojové trendy a perspektivy technologií založených na chemických procesech |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Individuální prezentace, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Diskuse, |
|
|
|
|