|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / ALVY
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
ALVY
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Alternativní výživa
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na rozvoj odborných kompetencí z oblasti současných výživových směrů, které lze považovat za alternativu ve vztahu k výživovým doporučením. Student si na úrovni zapamatování, porozumění a aplikace osvojí klíčové pojmy z problematiky, jež se vztahuje k jednoltivým teoriím alteranatiní výživy. Součástí předmětu je aplikace osvojených poznatků do oboru Výchova ke zdraví a edukační praxe.
|
Požadavky na studenta
|
- Orientace v odborné literatuře
- Aktivní účast na výuce
- Seminární úkol
- Didaktický test (dosažení stanoveného počtu bodů)
|
Obsah
|
1.Vymezení pokmu alterantivní výživy, znaky alternativní výživy.
2.Historické, sociální a kulturní kontexty jednotlivých alterantivích výživových směrů
3.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: vegetariánství a její další typy
4.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: makrobitotika
5.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: středomořská strava
6.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: fast food
7.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: dělená strava
8.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa podle krevních skupin, výživa podle pH
9.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa dle Ájuvérdy a dalších směrů
10.Výživové hledisko alternativních výživových směrů, dopady na zdravotní stránku člověka
11.Výživový směr jako současný způsob životního stylu
12.Prezentace seminárních úkolů, práce s obodným textem
13.Prezetnace seminárních úkolů, shrnutí, evaluace výuky
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Kibardin, G. M. Co pijeme a jíme?. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-8100-397-4.
-
Základní:
Klimešová, I. Fyziolologie výživy. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
Základní:
Hřivnová, M. Základní aspekty výživy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7.
-
Doporučená:
Hammond, Ch. Dělená strava podle krevních skupin. Praha, 2001. ISBN 80-7202-837-5.
-
Doporučená:
Gedgaudas, N. T. Přirozená strava našich předků. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7367-774-9.
-
Doporučená:
Hýžová, A. Škola živé stravy. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-260-5325-5.
-
Doporučená:
Heinenová, M. P. Tradiční čínské učení o zdravé výživě. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7336-108-2.
-
Doporučená:
Marsden, K. Velká kniha o dělené stravě. Praha, 2003. ISBN 80-7249-136-9.
-
Doporučená:
Ajhara, H. Základy makrobiotiky. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
20
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
40
|
Celkem
|
60
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Objasňuje zásady racionální výživy.
|
Charakterizuje jednoltivé makronutrienty a mikronutrienty.
|
Popisuje fyziologii trávicího systému a biochomeciké jevy v souvislosti s výživou. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Posuzuje vhodnost stravovacích zvyklostí.
|
Aplikuje znalosti o jednotlivých makronutirenech a mikronutrientech do zásad racionální výživy. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Definuje pojem alternativní výživa. |
Formuluje základní znaky alternativní výživy. |
Vysvětluje historické, sociální a kulturní souvislosti alternativního stavování. |
Popisuje jednotlivé alternativní výživové směry. |
Charakterizuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
Vysvětluje důvody preferování alternativních výživových směrů jako formu současného životního stylu. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Posuzuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
Kriticky zhodnocuje vhodnost jednotlivých alternativních výživových směrů jako dlouhodobější stravovací zvyklost. |
Navrhuje jídelníčky na principech alternativních výživových směrů. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Řešení problémů, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
|
|
|
|